Ajuntament de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Empreses | Ciutadans

Mobile ID: identitat digital al m˛bil

Mobile ID ofereix als ciutadans una identitat digital al mòbil que permet realitzar tràmits telemàtics amb l'Ajuntament de Barcelona i d'altres administracions, sense necessitat de certificat digital, però amb les mateixes garanties.

El sistema disposa de tres nivells d'identitat: usuari registrat, acreditat i certificat.

-L'usuari registrat és el nivell més baix i no permet fer tràmits autenticats. Per poder-se registrar cal baixar-se al mòbil l'App Mobile ID. Un cop registrat, l'Ajuntament de Barcelona permet  demanar volants de padró, que s'enviaran al domicili del sol·licitant per correu postal, duplicats del rebut de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica, que es podran descarregar en format pdf al mòbil, consultar la ubicació d'un vehicle que s'hagi endut la grua o l'estat d'un expedient d'obres sol·licitat i efectuar el pagament de tributs i multes (sempre que disposi d'un document de pagament vigent). També es pot demanar cita amb l'Ajuntament de Brcelona.

-L'usuari acreditat pot realitzar tots els tràmits del nivell registrat i a més, aquells tràmits que requereixin autenticar-se: obtenir volants de padró, accedir a la carpeta del ciutadà per consultar les seves dades fiscals i de padró, obtenir duplicats i certificats de pagament de multes i pagar multes amb targeta de crèdit. També podrà tramitar la consulta prèvia d'obres a través de l'APP.

-L'usuari certificat pot realitzar tots els tràmits dels nivells registrat i acreditat i a més, aquells tràmits que requereixin la signatura electrònica de documents.

Per realitzar gestions amb la identitat digital (revocació, bloqueig) consulteu el trámit Mobile ID: Gestió de la identitat digital.

Atenciˇ

Per acreditar, bloquejar o donar de baixa la identitat mitjançant el web de Firmaprofesional, cal disposar d'un dels següents certificats digitals:

 • DNI electrònic.
 • Certificats de persona física reconeguts de Firmaprofesional.
 • Consorci AOC: CPIXSA-1, CPIXSA-2, CPISR-1, CPISR-2

Com tramitar

QuŔ podeu fer?

Podeu descarregar-vos al mòbil l'App Mobileid i obtenir el nivell registrat.

Si us heu acreditat presencialment, en una oficina d'atenció ciutadana, podeu canviar el vostre estat a certificat.

QuŔ necessiteu saber?
Com es fa el trÓmit?

Per registrar-se:

 • Descarregueu-vos al mòbil l'App Mobileid: us demanarà el número de mòbil per enviar-vos posteriorment un SMS amb un codi de verificació, que haureu d'introduir en el mòbil per validar el número de telèfon.
 • Després de validar el telèfon haureu d'emplenar una pantalla amb les vostres dades personals: nom, cognoms, document d'identitat, correu electrònic i data de naixement.
 • A continuació l'aplicació us demanarà un codi pin d'accés, que servirà per validar la vostra identitat quan accediu a l'app.
 • Un cop introduït el pin d'accés, en la pantalla principal de l'aplicació apareixerà un text indicant: Estat de l'usuari: registrat.

Per certificar-se:

 • Únicament podreu accedir al màxim nivell (usuari certificat) si prèviament us heu acreditat de manera presencial en qualsevol oficina d'atenció ciutadana.
 • Un cop acreditat, des de la pròpia App podeu passar a l'estat certificat. Premeu l'opcció Com certificar-se i a continuació Certificar.
 • Després d'introduir el pin d'accés, en la pantalla principal de l'aplicació apareixerà un text indicant: Estat de l'usuari: Certificat

I desprÚs...

 • Si sou usuari registrat i voleu accedir al nivell certificat, prèviament cal demanar cita en qualsevol oficina d'atenció ciutadana per acreditar-vos de manera presencial. La autoacreditació per mitjans telemàtics amb certificat digital no us permetrà en cap cas, accedir al nivell certificat (consulteu els canals presencial i internet d'aquest mateix tràmit).
Qui ho pot demanar?

Per aconseguir la identitat al mòbil cal disposar d'un smartphone amb connexió a internet i sistema operatiu Android o iOS (iPhone).

Poden obtenir el nivell registrat:

 • Persones majors de 14 anys.

Poden obtenir el nivell certificat:

 • Usuaris acreditats majors de 18 anys, que hagin obtingut l'acreditació adreçant-se presencialment a una oficina d'atenció ciutadana.
Documentaciˇ

No cal aportar cap documentació.

Dates

En qualsevol moment pot accedir als diferents estats de la identitat al mòbil.

En el cas d'obtenir la identitat certificada, cal saber que la durada del certificat és de 5 anys a comptar des de la data en que és va efectuar el pas del nivell acreditat al certificat.

El certificat es pot renovar per uns altres 5 anys sempre que es sol·liciti abans que caduqui.

Preu

  Baixar-se l'App MobileID és gratuït.

  El cost de navegació depèn de la tarifa que tingueu contractada.

Organisme responsable
TrÓmits relacionats
Darrera actualitzaciˇ  27 / 03 / 2019