Ajuntament de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Empreses | Ciutadans

Servei Els Bancs de Temps

Els Bancs de Temps, són projectes impulsats per l'Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb la xarxa associativa dels barris i l'Associació Salut i Família.

Fomenten en la comunitat la relació i l'ajuda mútua entre veïns/es, intercanviant temps i habilitats; es tracta d'intercanvis de serveis entre els ciutadans/es que s'en fan socis/es, sense diners (on la moneda simbòlica és l'hora); l'intercanvi de temps es fa de forma recíproca (ensenya a donar i rebre), paritària (busca la igualtat), multilateral (entre tots/es els/es socis/es) i no de forma immediata sinó quan es necessita.

Les persones que participen ofereixen el seu temps fent petits serveis, relacionats amb la vida quotidiana, a canvi de temps d'altres persones; entre els serveis que s'ofereixen es troben petites reparacions domèstiques, sessions de massatge, classes de cuina, acompanyament de persones dependents, etc.

Les entitats gestores d'un Banc de Temps, als barris de Barcelona, s'encarreguen del dia a dia del projecte; tenen una secretaria amb 3 o 4 voluntaris/es que gestionen el projecte i dinamitzen al grup d'usuaris/es per a que puguin conèixer-se, relacionar-se i fer intercanvis.

També existeixen bancs del temps virtuals que permeten fer intercanvis a través d'internet. Per obtenir més informació es pot consultar el web dels usos del temps .

Com tramitar

Presencialment
Com es fa el trÓmit?

Per fer la inscripció cal que el ciutadà/na vagi a la secretaria del Banc de Temps que tingui més a prop del seu domicili o feina; farà una entrevista amb les persones responsables de la secretaria per tal de conèixer que vol donar i rebre i durant quantes hores; omplirà la butlleta d'adhesió i signarà la conformitat amb les normes de funcionament; rebrà un talonari (per a pagar les hores de servei rebut) i l'últim llistat d'ofertes i demandes del Banc de Temps.

L'usuari/a ha de fer arribar els talons a la secretaria per tal de fer les anotacions en el seu compte; cada tres mesos, la secretaria envia l'estat del seu compte amb el butlletí dels serveis que es poden intercanviar; la secretaria avisa dels desequilibris comptables, no es pot acumular més de 20 hores. 

Entre les activitats que fa la secretaria del Banc de Temps per a dinamitzar el grup d'usuaris/es està: la trobada mensual, tallers, sortides a visitar diferents edificis o institucions emblemàtiques, visites guiades als barris, mercats d'intercanvi, etc.                                                 

Qui ho pot demanar?

Qualsevol ciutadÓ que visqui o treballi a Barcelona.

S'adreša a la ciutadania en general.

Documentaciˇ

Fitxa d'adhesió que s'omple en el moment de l'entrevista amb la secretaria del Banc de Temps del seu Districte o barri.

On es pot fer?
Organisme responsable
Darrera actualitzaciˇ  30 / 10 / 2018