Ajuntament de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Empreses | Ciutadans

Canvi de titular de l'impost sobre bÚns immobles (IBI)

El tràmit permet comunicar a l'Ajuntament un canvi de titular del rebut de l'impost sobre béns immobles (IBI).

Cal saber que:

 • Es considera bé immoble tot pis, local, plaça de pàrquing, traster, etc.
 • S'ha de comunicar a l'Ajuntament el canvi de titular quan s'ha fet una transmissió per compravenda, una concessió administrativa, una constitució d'usdefruit o un dret reial sobre un bé immoble.

Atenciˇ

A partir de l’1 de febrer cal demanar cita prèvia per fer consultes o realitzar qualsevol tràmit presencial a l’Institut Municipal d’Hisenda de Barcelona, excepte per registrar documentació.

Accediu al tràmit Cita amb l'Institut Municipal d’Hisenda per triar dia i hora. Estalviareu temps en els vostres tràmits amb l'Ajuntament de Barcelona.

El canvi del titular de l'impost és efectiu des del moment en què l'Ajuntament us el confirmi, però la persona obligada a pagar el rebut de l'IBI és la persona propietària o, en cas que n'hi hagi, la usufructuària  del bé immoble a dia 1 de gener, encara que s'hagi produït una transmissió. És a dir, el nou propietari o, usufructuari haurà de pagar l'impost a partir de l'any següent a la data d'adquisició del bé immoble.

Com tramitar

Sense certificat digital
QuŔ podeu fer?

Podeu emplenar el formulari per generar la sol·licitud i imprimir-la per continuar el tràmit per correu postal o de manera presencial.

QuŔ necessiteu saber?
Com es fa el trÓmit?
 1. Empleneu el formulari, confirmeu les dades i imprimiu el document resultant.

I desprÚs...

Tingueu a mÓ
 • Dades bancÓries
 • En cas que s'hagin modificat i no s'hagin notificat a l'Ajuntament de Barcelona o bÚ sigui la primera vegada que solĚlicita una subvenciˇ.

 • Identificador de l'immoble
 • Codi de n˙meros i ocasionalment una lletra que es troba a la part superior dreta d'un rebut de l'IBI en perÝode voluntari de pagament.

Qui ho pot demanar?
 • La persona propietària o, en cas que n'hi hagi, la usufructuària del bé immoble fins a la data de la transmissió.
 • La nova persona propietària o, en cas que n'hi hagi, la usufructuària.
 • La persona que les representi degudament autoritzada.
Documentaciˇ

Per fer el trÓmit cal aportar escriptura notarial de propietat o acta del Registre de la Propietat on consti la descripciˇ completa de l'immoble.

Cal saber que:á

 • Si s'envia la documentaciˇ per correu postal, caldrÓ lliurar fotoc˛pies dels documents. Posteriorment, l'Institut Municipal d'Hisenda us podrÓ demanar els originals de la documentaciˇ presentada.
 • Si s'aporta la documentaciˇ presencialment a les Oficines d'AtenciˇáCiutadana, caldrÓ presentar els originals i lliurar fotoc˛pies dels documents.

á

Dates

Cal recordar que l'obligat al pagament és la persona propietària o, en cas que n'hi hagi, la usufructuària del bé immoble el dia 1 de gener, encara que s'hagi produït una transmissió posterior.

Preu

  Tràmit gratuït.

Organisme responsable
TrÓmits relacionats